Dan 5 - 21. avgust (petek)

Dan 5 - 21. avgust (petek)

 

Dopoldne rezbarska kolonija

9.00
Delavnice za otroke
Novost JENAMENA FEST-a 2015 so vsekakor dopoldanske delavnice za otroke, ki bodo potekale vsak dan od 9.00 do 14.00. V okviru dopoldanskih dejavnosti se bodo otroci seznanili z zanimivimi ljudskimi glasbili, ki jih bo predstavil profesor glasbe Tomaž Rauch, poznavalec glasbenega izročila z bogatimi izkušnjami, ki bo otroke animiral tudi z izdelavo piščali. Otroci se bodo srečali tudi s starimi glasbili, ki jih v svoji muzejski zbirki hrani bovjaš Jenamena fest-a Mirko Šernek. Dejavnosti, ki se bodo tematsko navezovale na osrednjo temo letošnjega festivala (godčevstvo), bodo spodbujale otroško ustvarjalnost na različnih področjih (glasbenem, gledališkem, likovnem, lutkovnem, gledališkem, ustvarjalnem, športnem …).

Otroci bodo vsak dan tudi pogoščeni, zato je potrebno sodelovanje otrok v dopoldanskih delavnicah za otroke prijaviti do 12. avgusta 2015 (podaljšano do 14. avgusta) na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. (ime, priimek otroka, starost, telefonska številka staršev) oz. na tel. št. 041 586 086 (Robert). Izdelki otrok bodo razstavljeni na prireditvenem prostoru, v sklepu festivala pa si jih bodo otroci lahko odnesli domov.

Sodelovanje v delavnicah je BREZPLAČNO, saj želimo otrokom v izteku počitnic omogočiti čim več zanimivih in poučnih trenutkov, ki jih bodo zaznamovali tudi druženje in ustvarjanje.

16.00
2015 dan5 t7 logoGibalni dan Združenje bolnikov CVB Slovenije (Klub ŠTRK Črenšovci)
V sklopu festivala organizira GIBALNI DAN. V vodene aktivnosti članov se bodo vključili zdravnik Štefan Horvat, fizioterapevtka Metka Vlaj in medicinska sestra Irena Nerad. Tako bodo izvajali 6-minutni test hoje, meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola, delavnica KAKO SE LAHKO GIBLJEM in delavnico ročnih spretnosti. Obiskovalcem bodo na stojnici ponudili svoje izdelke in jih razveselili s srečelovom.

 

 

Program za otroke razstava malih živali, gledališka predstava, ustvarjalne delavnice

2015 dan5 t4

V sklepu programa za otroke jim bomo brezplačno ponudili pomfri in domači sok.

17.00
Jenamena fuzbal (ekipe novinarjev, občinskih uprav in obrtnikov)
V revijalnih nogometnih tekmah, kjer “zmaga” ni prvenstveno najpomembnejša, se bodo pomerile ekipe članov občinskih uprav, novinarjev in domačih obrtnikov. Pravico na zelenici bodo delile sodnice. Prepričani smo, da bodo obiskovalci lahko uživali predvsem v atraktivnih potezah teh, ki se bodo zapodili po travnati površini na JENAMENA FUZBALU.

19.00
Gledališka predstava Macho in Mejke

2015 dan5 t5

Macho in Mejke, Matej Mertük in Boštjan Sinic, sta uveljavljena komika gledaliških odrov in sta zapisana dobri volji ter smehu, ki ga vzbujata s svojo interpretacijo pri gledalcih. V sklopu gledaliških večerov na prostem se bosta predstavila z odlomkom iz celovečerne predstave Pogreb.

19.30
Etno glasbeni večer – ÊDNA z gosti

2015 dan5 t2

Êdna (prekmurski izraz za ENA) predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezuje neverjetna glasbena kemija in strast umetniškega ustvarjanja. Zgodba Êdne se piše od  leta 2014, ko je izšla Tjašina zgoščenka Edno takšo bi rad. Mlade glasbenike je navdušila stara glasbena zapuščina s področja Prekmurja in Porabja. Ljudske pesmi v njihovi izvedbi dobijo novo unikatno preobleko. Osrednja temav izbranih pesmih je ženska, zlasti pesmi ponujajo uvid v njen položaj v družbi v preteklosti, predvsem v smislu spoznavanja in razumevanja medosebnih odnosov.

Skladbe so s svojo močno sporočilnostjo in modernim glasbenim izrazom povezale uveljavljene mlade profesionalne glasbenike (akademski glasbeniki, učitelji, psihologi) iz štajerske in pomurske regije, ki se uveljavljajo na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, jazz, rock, fusion …). Vsak izmed članov skupine vpleta v glasbeno izvajanje Êdne svoje glasbene izkušnje in znanja, skupaj pa tvorijo pomlajeno arhaično podobo, ki tako zelo prija ušesom, poslušalca popelje v druge dimenzije in neverjetno pomirja ter kot celota navdušuje.

Êdna se bo prav pred nastopom na Jenamena fest-u v Črenšovcih predstavila tudi v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO v Milanu, kar je vsekakor izjemna priložnost za promocijo skupine in glasbe, ki jo izvajajo. Prav tako bodo nastopili na 27. Mednarodnem festivalu noči v Stari Ljubljani, vsekakor pa še iščejo priložnosti in možnosti za glasbeni prodor, zato so letos posneli tudi promocijski video, v katerem je moč začutiti ritme njihove glasbe in njihovo doživljanje ter čutenje glasbe, ki jo živijo in v polnosti prinašajo tudi med poslušalce.

Čeprav je Êdna šele na začetku svoje ustvarjalne poti, so odzivi poslušalcev zelo pozitivni.

2015 dan5 t3

Odziv poslušalke:
»Zelo sem uživala, resnično ste pravi, izžarevate energijo, ki se kar širi in tako zelo prija :) … Ste vse v enem paketu: mladost, izvirnost, ustvarjalnost, vrhunska glasbena izvedba, človeška toplina in iskrenost ... Se že veselim nastopov, festivalov, odličnih odzivov, ki vam bodo vsem dali krila, da boste poleteli še višje ...

Êdna – kreativni glasbeni "stroj" za izjemno proizvodnjo mešanice ljudske pesmi, izvirnosti in glasbene kreativnosti brez meja …

Skupina ÊDNA se vam predstavlja:
 
Tjaša Cigutvokal, klavir
Kristian Majcenkitara
Luka Ščavničarkontrabas
Jasmina Dajčmansaksofon
Blaž Koreztolkala

Veselica z glasbeno skupino ČUKI

2015 dan5 t6