Dan 3 - 19. avgust (sreda)

Dan 3 - 19. avgust (sreda)

 

Dopoldne začetek rezbarske kolonije
Na prireditvenem prostoru boste lahko od srede do sobote spremljali umetnike rezbarje, ki bodo v lesu z rezbarskim orodjem in svojo umetniško žilico upodabljali motive, vezane na osrednjo temo festivala.

9.00
Delavnice za otroke
Novost JENAMENA FEST-a 2015 so vsekakor dopoldanske delavnice za otroke, ki bodo potekale vsak dan od 9.00 do 14.00. V okviru dopoldanskih dejavnosti se bodo otroci seznanili z zanimivimi ljudskimi glasbili, ki jih bo predstavil profesor glasbe Tomaž Rauch, poznavalec glasbenega izročila z bogatimi izkušnjami, ki bo otroke animiral tudi z izdelavo piščali. Otroci se bodo srečali tudi s starimi glasbili, ki jih v svoji muzejski zbirki hrani bovjaš Jenamena fest-a Mirko Šernek. Dejavnosti, ki se bodo tematsko navezovale na osrednjo temo letošnjega festivala (godčevstvo), bodo spodbujale otroško ustvarjalnost na različnih področjih (glasbenem, gledališkem, likovnem, lutkovnem, gledališkem, ustvarjalnem, športnem …).

Otroci bodo vsak dan tudi pogoščeni, zato je potrebno sodelovanje otrok v dopoldanskih delavnicah za otroke prijaviti do 12. avgusta 2015(podaljšano do 14. avgusta) na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. (ime, priimek otroka, starost, telefonska številka staršev) oz. na tel. št. 041 586 086 (Robert). Izdelki otrok bodo razstavljeni na prireditvenem prostoru, v sklepu festivala pa si jih bodo otroci lahko odnesli domov.

Sodelovanje v delavnicah je BREZPLAČNO, saj želimo otrokom v izteku počitnic omogočiti čim več zanimivih in poučnih trenutkov, ki jih bodo zaznamovali tudi druženje in ustvarjanje.

17.00
Program za otroke – plesni nastop plesna animacija in tapkanje za otroke
Plesni klub Zapleši z Urško bo z otroki izvajal plesno animacijo, obiskovalcem pa se bodo predstavili tudi plesalci.

18.00
Otroška predstava – Zvezdica in zlate niti
2015 dan3 t1 logoPredstava Zvezdica in zlate niti je priredba istoimenske pravljice in bo otroke nagovorila ter povabila k zavedanju dejstva, da imamo prav vsi ljudje v sebi veliko bogastvo, ki ga moramo odkriti in deliti z drugimi.

Otrokom bomo brezplačno ponudili pomfri in domači sok.

Predstavitev umetnikov v rezbarski koloniji

19.00
Jenamena, pleše se mi – mednarodni folklorni festival

FOLKLORNA SKUPINA FOLKLORNEGA DRUŠTVA PREKMURJE LENDAVA

2015 dan3 t5

deluje peto leto. Na narodnostno mešanem območju Lendave ohranjajo ljudsko izročilo Prekmurja.  Z dr. Marijo Makarovič so naredili razislavo oblačilnega videza Lendave z okolico iz konca 19. in začetka 20. stoletja, po kateri imajo sešite folklorne kostume za vse folklornike in muzikante. V skupini pleše 12 parov, od tega 9 zakonskih parov. Na večjih nastopih spremlja skupino Prekmurska banda.

V petih letih delovanja so se predstavili na prireditvah lokalne skupnosti, v Pomurju, na Primorskem in tudi v tujini (Avstrija, Madžarska, Hrvaška ...). Letos junija so na Mednarodnem svatbenem festivalu v Pirovcu na Hrvaškem prejeli nagrado za najbolj veselo in izvirno predstavitev „gostüvanja”.

Na Jenamena, pleše se mi ... se bodo predstavili z odrsko postavitvijo z naslovom Bog te živi godovnjak in presenetili Štefana za god. Štefan je na svoj godovni dan zaspal, zato so mu prijatelji prišli voščit in za darilo prinesli vodo z rdečim jabolkom za zdravje in blagoslov za celo leto.

FOLKLORNA SKUPINA GOTALOVEČKO SRCE IZ HRVAŠKE

2015 dan3 t3

šteje 30 članov in je bila ustanovljena leta 1993. S plesnimi nastopi so sodelovali na različnih prireditvah doma in v tujini. Tako so sodelovali na mednarodnem srečanju folklornih skupin v Zagrebu, na prireditvi Vinkovačka jesen, Đakovačke vezi in še kje.  Skupina je gostovala tudi v Hamburgu, v Bleiburgu (Avstrija) in Gyekenyes-u (Madžarska). Člani skupine s svojim delovanjem ohranjajo in negujejo tradicijo svojega kraja, ki se nahaja med Dravo in Madžarsko mejo v Koprivniško-Križevački županiji. Na festivalu se bodo predstavili s predstavitvijo običajev, ki so jih ljudje opravljali na predvečer Ivanjevega.

FOLKLORNO DRUŠTVO PUŠLC MEŽICA 

2015 dan3 t6

je bilo ustanovljeno leta 2014 in je ob ustanovitvi štelo 13 članov. Trenutno je v društvo vključenih 35 članov, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo k ohranjanju plesne, pevske in oblačilne kulturne dediščine Koroške. Skupina je pri svojem delovanju zelo motivirana, saj jim je v kratkem času uspelo pridobiti tudi nove obleke, ki so jih izdelali na podlagi raziskave o oblačilni kulturi v obdobju od 1895 do 1930.

V FOLKLORNI SKUPINI DRUŠTVA UPOKOJENCEV ČRENŠOVCI pleše 8 parov, ki jih spremljata tudi dva muzikanta. Z navdušenjem sodelujejo na lokalnih in društvenih prireditvah ter gledalce vedno znova prevzamejo s svojim odgovornim odnosom do vaj in nastopov, ki se jih veselijo, saj jim predstavljajo kvaliteten način preživljanja prostega časa, ki jih osebnostno bogati. 

2015 dan3 t7

 

2015 dan3 t4

 
MATEJKA KOŠTRIC IN BLAŽ ŠUMAK nastopata po Prekmurju, v namene promoviranja plesa na invalidskih vozičkih in širjenja zavedanja pomembnosti vključevanja oseb s posebnimi potrebami. Matejka in Blaž plešeta standardne in latinskoameriške plese, z navdušenjem pa se zavrtita tudi v drugih plesnih ritmih kot so folklorni plesi in družabni plesi. 

Za obiskovalce pripravljamo brezplačno pokušino krapcov.

2015 dan3 t2

Veselica s skupino POLANSKI ZVOKI