Dan 1 - 17. avgust (ponedeljek)

Dan 1 - 17. avgust (ponedeljek)

 

2015 dan1 t1

9.00
Delavnice za otroke
Novost JENAMENA FEST-a 2015 so vsekakor dopoldanske delavnice za otroke, ki bodo potekale vsak dan od 9.00 do 14.00. V okviru dopoldanskih dejavnosti se bodo otroci seznanili z zanimivimi ljudskimi glasbili, ki jih bo predstavil profesor glasbe Tomaž Rauch, poznavalec glasbenega izročila z bogatimi izkušnjami, ki bo otroke animiral tudi z izdelavo piščali. Otroci se bodo srečali tudi s starimi glasbili, ki jih v svoji muzejski zbirki hrani bovjaš Jenamena fest-a Mirko Šernek. Dejavnosti, ki se bodo tematsko navezovale na osrednjo temo letošnjega festivala (godčevstvo), bodo spodbujale otroško ustvarjalnost na različnih področjih (glasbenem, gledališkem, likovnem, lutkovnem, gledališkem, ustvarjalnem, športnem …).

Otroci bodo vsak dan tudi pogoščeni, zato je potrebno sodelovanje otrok v dopoldanskih delavnicah za otroke prijaviti do 12. avgusta 2015 (podaljšano do 14. avgusta) na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. (ime, priimek otroka, starost, telefonska številka staršev) oz. na tel. št. 041 586 086 (Robert). Izdelki otrok bodo razstavljeni na prireditvenem prostoru, v sklepu festivala pa si jih bodo otroci lahko odnesli domov.

Sodelovanje v delavnicah je BREZPLAČNO, saj želimo otrokom v izteku počitnic omogočiti čim več zanimivih in poučnih trenutkov, ki jih bodo zaznamovali tudi druženje in ustvarjanje.

17.00
Program za otroke – športno popoldne
Športno društvo IZZIV pripravlja za otroke različne športne igre, v katerih bodo malčki gotovo uživali in se razgibali.

2015 dan1 t3

17.00
Predstavitev EFT-tapkanja s Cvetko Horvat - za odrasle
Metoda EFT (EmotionalFreedomTechniques – Tehnika doseganja čustvene svobode) je metoda, pri kateri čustveno olajšanje vodi k temeljitemu telesnemu ozdravljenju. Združuje spoznanja vzhodne (energijski meridiani telesa) in zahodne (čustvene težave vplivajo na telesno zdravje) medicine. Negativne izkušnje motijo pretok energijskih meridianov, ki tečejo skozi naše telo, in to je največkrat verjeten razlog za fizične težave, naše slabše zmogljivosti, čustvene težave ali prepričanja, ki nas omejujejo pri doseganju ciljev. EFT metoda je oblika psihološke akupresure, pri kateri s prsti nežno tapkamo po določenih točkah na obrazu in telesu.

2015 dan1 t6S tapkanjem hitro in trajno odpravimo stres oz. naš odziv na določene situacije, kakršen koli neprijeten občutek, znebimo se fizične bolečine, tesnobe … izboljšajo se medsebojni odnosi, produktivnost pri delu, rezultati pri športu, v šoli …S tapkanjem odvzamemo moč minulim neprijetnim dogodkom in odpravimo neprijetne občutke glede tistih, ki šele prihajajo. Seznam vsega, pri čemer je metoda učinkovita, je neizčrpen.

CVETKA HORVAT iz Murske Sobote je pridobila naziv AAMET izvajalke EFT metode 3. stopnje in je s svojimi bogatimi izkušnjami, pri katerih izhaja iz sebe, že mnoge naučila pravilne uporabe te čudovite tehnike ter pomagala doseči, kar se jim je prej zdelo nedosegljivo. Sama pravi:
»Nekoč sem hrepenela le po cilju, zdaj uživam tudi na poti do njega. Preden sem spoznala EFT, sem vzroke za svoje nelagodje iskala povsod drugje, le pri sebi ne, danes pa se zavedam svoje moči, ko spreminjam sebe. Veliko lažje je. In povsem preprosto.«

Ter dodaja: »TAPKANJE JE PRIMERNO IN KORISTNO ZA TISTEGA, KI HOČE OD ŽIVLJENJA VEČ IN BOLJE!«

Več o metodi in izvajalki lahko preberete na spletni strani www.custvena-svoboda.si!

18.30
Program za otroke – gledališka predstava
Otroci si bodo lahko ogledali gledališko predstavo PALAČINKARNA.

Ker bodo otroci verjetno porabili precej energije, jim bomo v sklepu programa brezplačno ponudili palačinke z domačo marmelado in domači sok.

19.00
Otvoritev festivala
Na prireditvenem prostoru bomo izobesili festivalsko zastavo in bovjaš Mirko bo svoje poslanstvo vabljenja na festival po vasi zaključil ter nadgradil z oznanilom o pričetku Jenamena fest-a 2015.

2015 dan1 t4K svečanosti otvoritve festivala bodo pomembno prispevali člani Kulturnega društva Križevski rogisti Križevci, ki so aktivni že več kot 30 let. S svojim delovanjem širši javnosti predstavljajo dejavnost slovenskih lovcev tudi na glasbenem in kulturnem področju. Za svoje delovanje so prejeli številna priznanja, tudi več zlatih odlikovanj na mednarodnih tekmovanjih lovskih rogistov. Lovska zveza Slovenije je skupini podelila Plaketo za delovanje na lovskem glasbenem področju, so tudi prejemniki zlatih, srebrnih in bronastih Gallusovih značk, ki jih podeljuje JSKD.

Glasbeno dogajanje bodo s pesmijo obogatile tudi Ljudske pevke upokojenke Kulturno-turističnega društva Črenšovci.

 

19.30
Etno glasbeni večer – Tamburaška skupina Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci
Tamburaško skupino Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci sta leta 1910 ustanovili sestri Marija in Terezija Zemljič, kar pomeni, da so člani leta 2011 z velikim ponosom in veseljem praznovali 100-letnico ustanovitve. Ob tej priložnosti je v samozaložbi izšla tudi zanimiva kronika delovanja tamburaške skupine, katere avtor je Alojz Wolf, 4 desetletja gonilna sila in vodja skupine.

Tamburaši iz Črešnjevec ne igrajo po notah, tradicija igranja prehaja iz roda v rod po ustnem izročilu. Skupino sestavljajo domačini in domačinke različnih starosti (od 14 do 66 let). Vsako leto sodelujejo na Srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki ga organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije in so se na podlagi odločitve strokovnih spremljevalcev srečanj že večkrat uvrstili na državna srečanja.

Obiskovalce bomo brezplačno pogostili s kukarčnimi pogačami.

2015 dan1 t2