Sobota, 26. oktober 2019 ob 19.00

Kulturna dvorana Črenšovci

1 web gka 1

Moški vokalni kvintet Aeternum:
LOCAL VOCAL fest
(koncert)

Moški vokalni kvintet Aeternum

1 web gka 2

Člani vokalne skupine Aeternum so se priložnostno zbrali za nastop na praznovanju 50-letnice Andrejevega očeta 4. julija 2004. Čeprav so za vaje za tisti nastop bile le dvojne, je bilo dovolj, da so se ob petju počutili odlično in energija je hotela, da s svojim delom nadaljujejo. Prvi koraki so bili težki, a z vztrajnostjo, veliko železne volje in željo po nastopanju so konec istega leta že pripravili krajši božično-novoletni koncert v Črenšovcih. Ko se danes, z veliko mero spoštovanja ob vsem, kar jim je uspelo, ozirajo nazaj, so zelo ponosni, predvsem na dejstvo, da še vedno od začetnih korakov delujejo v isti zasedbi, in sicer v sestavi Tomaž Gregorec, Blaž Černela, Mitja Horvat, Danijel Berden in Andrej Tibaut, ki je tudi umetniški vodja skupine.

Njihov repertoar je zelo širok in zaobjema skladbe resnejše narave (slovenske umetne in tuje skladbe različnih obdobij), slovenske ljudske skladbe, skladbe zabavnejše narave (slovenske in tuje popevke, skladbe izvedene na ti. »klapski« način, slovenske narodno-zabavne skladbe, črnske duhovne …), za katere večino aranžmajev prispevata člana kvinteta Danijel in Andrej. S svojim bogatim repertoarjem tako nemalokrat popestrijo prireditve, organizirane na lokalni, regijski in državni ravni, prav tako pa osebna praznovanja okroglih obletnic, poročne obrede, otvoritve umetniških razstav, podjetij in še kaj bi se našlo.

Čeprav v ospredje ne želijo postavljati svojih dosežkov, saj raje zrejo v prihodnost, jih naj omenimo nekaj, ki za njih bolj kot lovorika pomenijo obveznost, da svoje poslanstvo opravljajo še poglobljeno in še bolj kvalitetno:

  • organizacija bienalnega festivala vokalne glasbe v Črenšovcih Local-vocal Fest od leta 2011,
  • zgoščenka studijsko posnetih skladb ob 10. obletnici delovanja,
  • srebrni priznanji na regijskih revijah v organizaciji JSKD 2013 in 2015,
  • 1. mesto in GRAND PRIX (2013), 1. mesto (2015) in 2. mesto (2016) na mednarodnem festivalu ruskih romanc "Blagoslovi me moj talisman", ki je potekalo v Škofji Loki,
  • 1. mesto na festivalu Marco Polo 2017 na Korčuli na Hrvaškem (s solistom Danijelom Horvatom – Dandoso),
  • plaketa za posebne dosežke na glasbenem področju s strani Občine Črenšovci (2017),
  • nagrada Občine Črenšovci za izjemne dosežke na glasbenem področju (maj, 2019).

 

Komorni pevski zbor Vita

1 web gka 3

Vita pomeni življenje. Ime zborovske zasedbe so člani izbrali z mislijo na vitalnost in življenjsko energijo, ki naj bi jo zbor odseval skozi petje.

Komorni pevski zbor Vita iz Lendave deluje 17 let in šteje 21 članov, zborovodja je Danijel Berden.

Repertoar zbora sestavljajo skladbe različnih žanrov: od renesančnih, romantičnih skladb, ljudskih pesmi do jazza, popa in rocka, petje v različnih jezikih nam ne predstavlja ovire. Ustvarjalen zborovodja za svoje pevce rad napiše priredbe, zato pogosto pojejo tudi aktualne hite ali pa vedno priljubljene zimzelene melodije. Obiskovalci koncertov pravijo, da si Vito zapomnijo po tem, da med petjem izžarevajo dobro voljo in veselje do petja.

Za zborom je precej glasbenih projektov: turneja v Mostarju (2009), sodelovanje s Slovenci v Novem Sadu (2014, 2015) in na mednarodnih tekmovanjih, kot so: Praga Cantat v Pragi (2007, srebrno priznanje), ter na tekmovanju v sklopu Musice Mundi, kjer so tako v Budimpešti (2009) kot v Benetkah (2012) dosegli zlato priznanje.

Posebna izkušnja je bilo tudi sodelovanje s triom Eroika, s katerim so zapeli tudi tri skladbe na koncertu ob njihovi 10. obletnici delovanja (2016) in nastop z glasbeno zasedbo Sárik Péter Trió, eno vodilnih madžarskih jazz skupin.

Z drugimi zbori sodelujejo tako, da jih povabijo na skupini koncert z imenom Pomladno pevsko prebujanje, sicer pa predstavljata za zbor v vsaki sezoni vrhunec dva nastopa: Pomladno pevsko prebujanje v sinagogi ter Božični koncert, ki je vsako leto zelo obiskan.

Doslej so izdali tri zgoščenke: San se šetao (2007), Božični koncert  (2011) in Jubilejni CD (2013), ki je bil dodan brošuri ob praznovanju 10. obletnice zbora. V letu 2017 so sodelovali tudi pri snemanju pesmi za novi album Žana Serčiča. Lendavo in s tem Slovenijo so leta 2017 zastopali na 2. festivalu božičnih pesmi v Zagrebu.