Sobota, 4. februar 2017 ob 18.00 (dodatno)

Kulturna dvorana Črenšovci

6 web gka

Metka Pavšič:
NIČESAR NE OBŽALUJEM
(monoigra)

METKA PAVŠIČ
»Gledališče in petje sta drugi, a nadvse radosten in navdihujoč pol mojega življenja. Prvega v polnosti izpolnjuje socialno delo. Petje in gledališče mi ponujata možnost, da raziskujem svoj glas, svoje telo, da z njima vstopam v druge ljudi, drugačne svetove. Sodelovanje v Gledališču slepih in slabovidnih Nasmeh, Dramatičnem društvu Idrija, Linhartovem odru, londonskem musicalu, vseh pevskih zasedbah in ne nazadnje v podiplomskem študiju na AGRFT, pa mi vedno znova predstavlja izziv, možnost učenja in prijetnega človeškega druženja.«
»Vem, radi bi zmagali... Sedite na svoji strani in me opazujete. Nobene prisile... Naj sama pove, kdo je, naj se izblebeta, naj sama sleče plašč, da vidimo, kaj je nakradla! Mislite, da ste inteligentni, da me boste zašili s tem, ker me pustite pri miru, v tej sobi, pod drobnogledom... Čas dela za vas, si mislite. In res je tako... Samo vaš čas je... Mojega ni več... Mojega ste ukinili. Že zdavnaj! Ne uporabljamo več nobene prisile, pravite. Nobenih meril, pravite. Samo denar, edino merilo, ki izbira: to ja, tega ne, to je vredu, to pa zanič, to mi je všeč, to pa ne! Nobene prisile več, pravite…«

NIČESAR NE OBŽALUJEM
Pred nami je ŽENSKA. ŽENSKA, ki ji avtor ne da imena, je lahko katerakoli ženska našega časa, ki se je znašla v skrajni situaciji. ŽENSKA, ki je zaprta v sobi za zaslišanje policijske postaje, ki je razosebljena; še celo kostim je tak, da spretno zakriva njene ženske atribute. Zasliševalci jo opazujejo skozi okno in želijo izvedeti kaj ima skrito pod plaščem, kaj je ukradla.
ŽENSKA na koncu pove, da je Edit Piaf. Ime slavne pevke je tudi eden izmed klišejev za dobro pevko. Sporoča, da je v vsaki ženski nekaj, kar si želi zapeti izjemno pesem. Na koncu ženska razkrije svojo resnično zgodbo, skrivnost ukradenega predmeta.

Intervju z Metko Pavšič lahko najdete tudi na tej povezavi:
http://www.rtvslo.si/kultura/oder/brez-racunalnika-in-telefona-si-danes-bos-in-nepismen-tako-osebe-z-okvaro-vida-kot-videci/405201

na povezavi https://youtu.be/QyR9UIetb4Y pa si lahko pogledate Metkino gostovanje v oddaji Dobro jutro (RTV Slovenija).

 
 

Nedelja, 12. februar 2017 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

4 web gka 2

Pevsko društvo Selo:
VESELI VEČER
(komedija - skeč)

V veselem večeru gledališke skupine Selanski nemaki, ki deluje pod okriljem Društva pevcev Selo, bodo igralci v treh krajših skečih Stari in Stara, Ne dela televizija in Bauta v prekmurskem oz. goričkem narečju poskrbeli za obilico smeha in dobre volje. Predstavili se bodo tudi ljudski pevci in selanske Frajle, ki bodo zaplesale kan-kan. Obeta se nam torej izjemen veseli večer z goričkega na markovskom, ki se ga gotovo splača doživeti.

 
 

Nedelja, 8. januar 2017 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

2 web gka

Gledališka skupina Folklornega društva Pozvačin Bistrica:
LISENI KAPUT
(komedija)

Igralska zasedba:
Faflekova mamca – Kata: Vera Markoja             
Faflekov dedek – Števan: Ivan Kreslin               
Sin – Tinč Faflek: Štefan Ščernjavič                           
Snaha – Mariča Faflekova: Marija Kreslin               
Mizar – Lunčuf Leksi: Ignac Prša
Soseda Roza: Milena Horvat
Soseda Zefa: Jožica Gonza
Soseda Fema: Ana Söke
Botra Kunigunda: Metka Prša
Vnukinja – Lizika Faflek: Tjaša Halas
Mladi zet – Ahmed Bariš: Matej Magdič
Zdravnik – dr. Godič: Vlado Majcen
Župnik – gospod Jožef: Mihael Borojevič
Sosedov vnuk Vanek: Tilen Horvat
Medicinska sestra Regina: Tina Gabor
Sosed – Janči Prša: Anton Gonza
Sosed – Naci Brglezuf: Ivan Horvat  
Muzikanta: Janez Törnar, Miha Halas
Fotograf Tkauček: Miha Brunec
Poštar: Štefan Söke
Režija in scenarij: Roman Vučko

Zgodba je postavljena v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Revna družina Faflek iz Bistrice ima številne težave, ki jih družinski člani rešujejo skupaj s sosedi in sorodniki. V pričakovanju prihoda hčerke, ki živi s fantom v Nemčiji, zboli še babica.
Potrebno bo narediti "liseni kaput" in umirajočo babico umakniti v svinjsko kuhinjo. Takrat pa veselje gostov prekine novica, da je babica....

Folklorno društvo Pozvačin Bistrica, ki združuje nekaj čez 40 članov, v svojem delovanju predstavlja in obuja ljudske običaje, navade in šege domačega kraja in jih z ljudskimi plesi in pesmimi predstavlja v odrskih postavitvah v domačem okolju, pa tudi širše. Člani folklorne sekcije plešejo prekmurske, štajerske, porabske in razkriške plese. Nastopajo v domači občini, pa tudi v drugih krajih po Sloveniji in v sosednjih državah. Društvo deluje že 35 let in združuje mlade člane, ki se radi zavrtijo in učijo novih plesnih korakov, tisti malo starejši člani pa se preizkušajo v igralskih predstavitvah.

 
 

Sobota, 21. januar 2017 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

3 web gka

KD Zarja Trnovlje:
MACBETH
(tragedija)

Gre za sodobno avtorsko priredbo svetovno znane renesančne tragedije, ki ohranja bistvo in duh Shakespearovega izvirnika, hkrati pa z modernim pristopom sooči s podobo sodobnega človeka, ki hrepeni po moči. Umazane politične igre in boj za oblast niso nič novega, človeštvo se z njimi sooča že od nastanka prvih civilizacij. Številni avtorji so skozi zgodovino v tem našli zanimivo tematiko za svoja dela. Mednje s svojim Macbethom (in drugimi deli) nedvomno spada tudi brezčasni Shakespeare. Z mojstrskim pisanjem in poznavanjem človeške narave razkriva tudi najgloblje plasti človekovega značaja. Kako daleč smo pripravljeni iti za dosego svojih ciljev? Kaj (ali koga) vse smo pri tem pripravljeni žrtvovati? Kaj se zgodi, ko nam občutek krivde začne trkati na vest?

Selektor Miha Golob je Tomažu Krajncu in Nejcu Jezerniku dodelil REGIJSKO PRIZNANJE ZA IDEJO, KONCEPT, ADAPTACIJO IN REŽIJO Macbetha. Predstavo je državna selektorica Ana Ruter uvrstila na 55. Linhartovo srečanje 2016, MED 7 NAJBOLJŠIH GLEDALIŠKIH PREDSTAV V SLOVENIJI.

Strokovna komisija v sestavi Mojce Jan Zoran, Matjaža Zupančiča in Jurija Zrneca je Tomažu Krajncu podelila DIPLOMO LINHARTOVEGA SREČANJA ZA REŽIJO predstave Macbeth.

 
 

Nedelja, 4. december 2016 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

1 web gka

Gledališka skupina Strokovnega društva medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Pomurja:
TRAGEDIJA, DA JE ŽE KOMEDIJA
(komedija)

Scenarij in režija : Edvard Jakšič

Komedija pripoveduje o pripetljajih v slovenskih družinah, ki so brezčasno aktualni. Vsi so si zelo različni, pa kljub temu morajo živeti pod isto streho, saj se avtor dotakne tudi medgeneracijskih razlik med družinskimi člani. Igra prikazuje veliko željo družine povzpeti se v višje sloje družbe, a jim to kljub velikim prizadevanjem ne uspe. Igra predstavlja življenje v lokalni skupnosti, zato se v predstavi lahko najde prav vsak, saj se osrednje teme v predstavi lahko dogajajo prav v sleherni lokalni skupnosti, torej od nas niso oddaljene, temveč so še kako prisotne in jih zato lahko zelo dobro razumemo, se jim na nek način tudi nasmehnemo.