Dan 2 - 18. avgust (petek)

 

2017 dan2 0

 

9.00
Jenamena počitnice BREZPLAČNE dopoldanske delavnice

Podrobnosti ... http://jenamena.si/jenamena/leto-2017/program/dan-1

 

12.00
Družabno srečanje starejših 

Na družabnem srečanju starejših, ki ga bomo pričeli s krajšim kulturnim programom, bo kosilu za organizirane skupine sledilo druženje ob plesu in pesmi, ki razvedri vsakega.

2017 dan2 8

 

15.00
Gibalni dan – Klub ŠTRK 

Klub Štrk bo tudi letos v okviru Gibalnega dne na Jenamena festu organiziral različne športne in gibalne aktivnosti za svoje člane, ki se jim lahko pridružijo tudi obiskovalci festivala. Ob tem se bodo izvajale tudi različne vodene mertive zunanjih strokovnjakov (krvnega tlaka in sladkorja …). Na stojnici si bodo obiskovalci lahko ogledali njihove izdelke ter delovanje Kluba Štrk podprli z nakupom srečke za srečelov.

 

banner jf2017 podari zvezek

 

16.00
Program za otrokeRazstava malih živali, ustvarjalne delavnice

2017 dan2 7

Pisani vozovi Društva gojiteljev pasemskih malih živali Odranci so za najmlajše obiskovalce Jenamena festa nadvse privlačni in zanimivi. V nadaljevanju bodo lahko kreativni v ustvarjalnih delavnicah, izdelke bodo otroci lahko odnesli domov.

 

16.00
Jenamena fuzbal 

2017 dan2 1

Nogometno druženje ekip novinarjev, članov občinskih uprav, obrtnikov in letos tudi pravosodja Pomurja bo kot že tradicionalno postreglo z zanimivimi in atraktivnimi fuzbalskimi potezami, ki navdušujejo obiskovalce Jenamena festa. Obenem je to priložnost za prijateljsko srečanje in druženje, ki je stalnica Jenamena festa v Črenšovcih.

 

18.00
Program za otroke – gledališka predstava (Gledališče KUKUCDINO IN ČAROBNI TONI) 

2017 kukuc logo

Gledališče KUKUC se je v skoraj 2 desetletji dolgem obdobju delovanja izjemno uveljavlilo na področju gledališke ustvarjalnosti za najmlajše in se je v tem času otrokom širom države predstavilo s številnimi avtorskimi predstavami, ki so med otroki nadvse dobro sprejete. V sodelovanju z Gledališčem KUKUC smo v Črenšovcih izvedli tudi 2 sezoni Otroškega gledališkega abonmaja. Od lanskega leta so k svoji gledališki ustvarjalnosti povabili člane Društva Pisani mehurčki, s katerimi želijio tudi v prihodnje uresničevati svojo vizijo – z domišljijo potrkati na srca otrok za varen korak v svet, ki jih čaka. 

2017 dan2 2

Najnovejša KUKUC predstava je glasbena komedija za otroke in vse, ki to še znajo biti. Ustvarili so jo v sodelovanju z Glasbeno šolo Slovenska Bistrica kot najbolj smešno učno urico glasbe na svetu. Dogajanje je postavljeno na Urad za zvezde, kjer se srečata škrat Toni, prekaljeni glasbenik, in majhen, lačen dinozaver, mladiček Dino. Prijatelja se z gledalci sprehodita skozi razgibano zgodbo po vseh skupinah glasbil, od trobil, godal, tolkal, pihal pa vse do »mize s črvivimi zobki« – klaviatur. Ko prebereta še »češnjice na papirju« – note, Toni na stežaj odpre vrata v vznemirljivi svet umetnosti, mali Dino pa svoj kovček, v katerem skriva sliko največje zvezde na svetu, ki gledalcev ne bo pustila ravnodušnih.

 

Po programu za otroke jim bomo brezplačno ponudili pomfri in domači sok.

 

18.30
Gledališka predstava – MACHO IN MEJKE 

2017 dan2 3

Naša gledališka prijatelja Boštjan Sinic in Matej Mertük sta aktivna in prepoznavna v različnih gledaliških sestavih v pokrajini ob Muri. V duetu se najpogosteje pojavljata pod umetniškim imenom Macho in Mejke. Tokrat se bosta prelevila v gospo in trgovca in obiskovalce zabavala s skečem, katerega avtor je Toni Gašperič. Priča bomo zgodbi, v kateri gospa obišče trgovino, kjer poteka inventura. Kljub nepravemu času ji prijazen trgovec postreže, kaj kmau pa se izkaže, da ima gospa prav posebne želje in zanimiv motiv za obisk trgovine. Predstava bo obiskovalce Jenamena gledališča na prostem gotovo zabavala in prinesla obilico smeha.

 

banner jf2017 podari zvezek

 

19.00
Gasbeni večer – Moški vokalni kvintet AETERNUM 

2017 dan2 4

Člani MVK Aeternum vrsto let s svojim izjemnim glasbenim talentom in usklajenostjo članov v ožjem lokalnem okolju, kakor tudi na državnem in mednarodnem nivoju navdušujejo mnoge poslušalce. Člani so se posebej uveljavili z občuteno in prepričljivo interpretacijo dalmatinskih pesmi, njihov bogat glasbeni repertoar pa obsegajo tudi slovenske umetne in ljudske pesmi, slovenske in tuje popevke, klasične, črnske duhovne, ruske in še kakšne pesmi. Ob 10-letnici delovanja so izdali zgoščenko s 26 skladbami. Dosegli so izjemne rezultate na različnih glasbenih tekmovanjih, med vidnejšimi in posebej odmevnimi so gotovo dosežki na Festivalu ruskih romanc v Škofji Loki (2013, 2015 in 2016), srebrna priznanja na regijskem tekmovanju pevskih zborov in malih skupin Štajerske in Pomurja (2011, 2013 in 2015) in še bi lahko naštevali. V letošnjem poletju so v sodelovanju z Danielom Horvatom (Dani Dandosa) na 22. Mednarodnem festivalu pesmi in vina Marko Polo na Korčuli (Hrvaška) osvojili v kategoriji mednarodnega izvajalca 1. mesto, kar dokazuje, da zmorejo in znajo člani kvinteta Aeternum preko trdega in odgovornega dela pričarati pristen dalmatinski melos, ki vedno znova prepriča tako obiskovalce kot tudi strokovne komisije. In prav z dalmatinsko čutnostjo bodo očarali tudi obiskovalce Jenamena festa na odru pod zvezdami, kjer pesem naših glasbenih prijateljev zazveni vedno znova posebej čarobno in prijetno.

ANDREJ TIBAUT, vodja MVK Aeternum

2017 andrej

Jenamena fest je v Občini Črenšovci, in ne pretiravam, če povem, da tudi v celotnem pomurskem prostoru, edinstven festival, saj poleg sprostitvenih dogodkov, ki jih ponuja večina t.i. festivalov, nudi obiskovalcu avtentičen pogled na kulturno dogajanje in življenje v preteklosti, še več, obiskovalci se lahko preizkusijo v raznih aktivnostih ali se ob opazovanju vsega naštetega le zabavajo. Člani kvinteta Aeternum si pravzaprav ne predstavljamo našega snovanja letnega programa brez nastopa na Jenamena festu. Nastopati pod zvezdami je nekaj čudovitega, neponovljivega, večnega ... Veliko naših zvestih poslušalcev se vedno znova rado vrača na naše “četrtkove večere”, no, letos bomo nastopili v petek. Naša večna “aeternum” želja je, da bi ekipa Jenamena festa še naprej neumorno ustvarjala tako bogato dogajanje, in seveda, da bi naše prijateljstvo negovali tudi v prihodnje.

 

Za vse obiskovalce pripravljamo brezplačno pogostitev – posladkali se boste z odličnimi buhteljni.

2017 dan2 5

 

Jenamena veselica DEJAN VUNJAK & Brendijeve barabe

2017 dan2 6

Dan 1 - 17. avgust (četrtek)

 

2017 dan1 0

Kmalu več informacij!

9.00
Jenamena počitnice BREZPLAČNE dopoldanske delavnice

BREZPLAČNE dopoldanske delavnice bodo potekale vsak dan od ponedeljka do petka (razen torka) od 9.00 do 14.00 v prostorih Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci in na prireditvenem prostoru. V petek pa bodo otroci ustvarjali pod vodstvom animatorjev Slovenskega društva HOSPIC OO Murska Sobota.

2017 dan1 10

V okviru programa za otroke na Jenamena počitnicah bomo našim počitnikarjem ponudili raznovrstne dejavnosti, predvsem pa veliko praktičnega ustvarjanja, ob katerem se bodo preko igre tudi kaj naučili. Otrokom bo omogočena igra, zabava in kvalitetno preživljanje prostega časa s sovrstniki. Jenamena počitnice so tudi letos za vse otroke brezplačne, zaradi lažje organizacije (pogostitve otrok s kosilom) je potrebno otroke prijaviti. Natančen program dejavnosti bodo otroci in starši prejeli prvi dan Jenamena počitnic.

Prepričani smo, da bodo tudi letos otroci na poseben način začutili Jenamena fest na jenamena počitnicah, ki bodo ustvarile prijetne spomine in otrokom obarvale še zadnje počitniške dni.

 

12.00
Začetek rezbarske in slikarske kolonije 

2017 dan1 2

Tudi letos bomo na Jenamena festu gostili umetnike, ki bodo v času festivala ustvarjali na prireditvenem prostoru in tako približali svoje umetniško izražanje obiskovalcem. Z nami bodo likovniki koroškega kulturnega društva Karinta, katerega osnovno poslanstvo je izvajanje kulturnih dejavnosti s področja likovne dejavnosti (slikarstvo, kiparstvo, grafika, risanje, fotografija). Naši gostje so v preteklosti že bili del festivala, v naši družbi so se odlično počutili in stkali prijateljske vezi z organizatorji in obiskovalci, zato se tovrstnega (že tradicionalnega) sodelovanja še posebej veselimo. Zadovoljni in počaščeni smo, da bo z nami tudi letos zvesti prijatelj, kipar Rudi Novak, katerega leseni skulpturi Bovjaš in Prekmurska düša krasita središče Črenšovcev, v našem ateljeju na prostem pa se bodo mudili še slikarji figure in krajine Alojz Krevh, Srečko Fruhauf in Marijan Gregorc (posebej znan po svojih upodobitvah mrtvic reke Mure in Prekmurske pokrajine) in Miran Kotnik, krajinar in novodobni realist. Umetniki se slehernega obiska in pristnega stika z obiskovalci že zdaj veselijo.

TIBOR FRANČIČ, vodja slikarskih in kiparskih kolonij ter koordinator Jenamena senja

2017 tiborUdeleženci slikarskih in kiparskih kolonij prihajajo že vrsto let na Jenamena fest v glavnem iz krajev, ki so obkroženi z visokimi gorami (Koroška). Ozkost njihovega okolja in dvignjen pogled k nebu je pravo nasprotje ravni prekmurski pokrajini. Na prvi pogled z ravnice ne vidiš dejansko ničesar, ko pa se osredotočiš na podrobnosti krajine oz. mesta, kjer se nahajaš, z vsakim korakom odkrivaš nekaj novega, nekaj lepega, česar morda še nisi videl ali doživel. Široko odprta modrina neba nenehno daje vedeti, da si le majhen delček te čudovite narave in vsega, kar se v njej nahaja. Slikarji in kiparji se prav zaradi teh, za njih nevsakdanjih, izkušenj radi vračajo k nam. Skulpture, postavljene v našem kraju, in slike, ki krasijo marsikateri prostor, so odraz njih, njihovih občutij. Toplina in prijaznost domačinov, ki budno spremljajo dogajanje na prizorišču, pa je tisto, kar lahko človek podari človeku. In to šteje že deset let, zato so vsakoletne kolonije na Jenamena festu za nas, umetnike, posebno doživetje, ki nas povezuje in notranje bogati.

Rokodelstvo, ki je bilo v našem kraju dokaj razvito in ima nedvomno dolgo tradicijo, še iz cehovskih časov, je ponovno v rahlem porastu, saj je vsakoletno dogajanje na Jenamena senju spodbudilo nemalo ljudi k ustvarjanju in ohranjanju tradicije rokodelstva. Razstavljavci domače in umetne obrti, kot tudi tistih modernejših spretnosti, iz bližnje in širše okolice, kot tudi iz tujine, radi pridejo zaradi druženja, dobrega počutja, prijaznosti domačinov in nenazadnje zaradi pestrega dogajanja na festivalu. Tu se izmenjujejo izkušnje, sklepajo novi posli in krepijo poznanstva. To je vsekakor dodana vrednost festivala, ki navdušuje, in želim si, da bi Jenamena fest toplino in pristne odnose ohranil tudi v prihodnje.

 

banner jf podari zvezek

 

15.30
Rokometno popoldne (“lokalne legende”)

2017 dan1 3

Druženje rokomentnih navdušencev je že nekaj let stalnica Jenamena festa, kar dokazuje, da se je zanimanje za rokometno igro v naših krajih dobro ohranilo. Tudi letos bodo domače rokometne legende gostile ekipo veteranov
iz Razkrižja, s katero bodo odigrali prijateljsko rokometno tekmo. Kot popestritev rokometnega srečanja bo letos izvedeno tudi tekmovanje v izvajanju 7-metrovk, v katerega se bodo lahko vključili tudi obiskovalci Jenamena
festa. Odgovor na vprašanje, kdo so tisti, ki jih odlikujeta natančnost in moč pri izvajanju najstrožje kazni, bo dal letošnji festival.

 

16.30
Program za otroke – plesni nastop, plesna animacija

Plesna šola Urška Pomurje deluje že 12 let, zadnja leta pa na Jenamena festu pripravlja plesni program s plesno animacijo za otroke. Pod okriljem Plesne zveze Slovenije se člani plesne šole udeležujejo številnih tekmovanj in
dosegajo zavidljive rezultate. Vsekakor je užitek spremljati spretne plesalke in plesalce ter se nad njihovo spretnostjo vedno znova navduševati – jenamena!

2017 dan1 4

 

Po plesnem programu pripravljamo za vse otroke brezplačno pogostitev – pico in domači sok.

 

18.00
OTVORITEV FESTIVALA

Otvoritev festivala je že tradicionalno združena s povorko, v kateri se bodo poleg folklornikov zvrstili tudi Ljudski godci in Ljudske pevke upokojenke, s plesnim programom pa se bodo predstavile tudi mažoretke Športnega društva Zmigaj SE Črenšovci.

2017 dan1 0

 

18.30
Etno glasbeni večer – Družina Matajič

2017 dan1 11

5-članska družina Matajič iz Črenšovcev je vsestransko glasbeno nadarjena in ustvarjalna. Oče Simon, kitarist in pevec, skupaj z mamo Vesno že od nekdaj spodbuja otroke h glasbenemu ustvarjanju. Najstarejša Saša je violinistka in pevka. Letos je, z glavnim predmetom violina pri prof. Vesni Čobal Marta, uspešno končala Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 2014 obiskuje ure petja v KUD Dolina miru v Mariboru pod mentorstvom Karin Zemljič. Od letošnjega poletja je tudi spremljevalna pevka glasbene ustvarjalke Alye. Marko je pianist s številnimi vidnimi priznanji in nagradami različnih mednarodnih in državnih tekmovanj. Jeseni bo Marko nadaljeval klavirsko izobraževanje pri prof. Predragu Šanteku na Srednji glasbeni šoli v Varaždinu na Hrvaškem. Najmlajši Miha je še na začetku svoje glasbene poti, vendar zato ni nič manj uspešen. Tretje leto se uči violine pri prof. Gyuli Chehu, letos pa se bo začel učiti tudi igranja na klavirju. Vsi radi skupaj glasbeno ustvarjajo in se družijo pod taktirko mame Vesne. Koncept etno glasbenega večera na Jenamena festu je pripravila Saša Matajič, ki se je v kraju, občini in tudi širše predstavila z raznovrstnimi glasbenimi projekti, ki so vsak po svoje nagovarjali in navduševali, in prepričani smo, da bodo Matajičevi iz Črenšovcev s svojo glasbeno izvedbo navdušili in prepričali obiskovalce Jenamena festa, ki se etno glasbenih večerov na prostem vedno radi udeležujejo, saj jim prinašajo vedno znova posebno glasbeno doživetje.

 

banner jf2017 jager

 

19.00
JENAMENA, PLEŠE SE MI ... – SOSEDSKO RAJANJE (mednarodni folklorni festival)

Letošnji folklorni festival je zasnovan na način, da se bodo na Jenamena odru predstavili sosedje, s katerimi se bomo bolje spoznali in okrepili naše sodelovanje. Zato smo v goste povabili dve folklorni skupini, ki bosta predstavljali plesno izročilo sosednjih držav – Avstrije in Hrvaške, obenem pa bodo med nami folklorniki sosednje občine, v kateri deluje folklorna skupina z izjemno tradicijo in dosežki – občine Beltinci. Ker se spodobi, da je na druženju sosedov navzoča tudi domača folklorna skupina, nas bodo letos zastopali člani folklorne skupine Društva upokojencev Črenšovci.

 

2017 dan1 5

FOLKLORNA SKUPINA DRUŠTVA UPOKOJENCEV ČRENŠOVCI. Člani folklorne skupine delujejo v okviru Društva upokojencev Črenšovci 6. leto. Skupino sestavljajo plesalci in plesalke, ki so se v preteklosti vključevali v različne folklorne skupine, vendar so zaradi različnih obveznosti organizirano plesno ustvarjalnost za nekaj časa odložili. Ker pa je ljubezen do plesa bila tako zelo močno zapisana v srcu, so se odločili, da bodo v času upokojitve, ki omogoča lažjo organizacijo in posvečanje aktivnostim, ki jih imajo resnično radi, zopet zaplesali v folklorni skupini. Skupina je gostovala tudi med zdomci v Nemčiji, s svojim plesnim programom pa radi popestrijo kulturno dogajanje povsod, kamor jih povabijo, pa naj bo to v ožjem ali širšem lokalnem okolju.

 

2017 dan1 6

FOLKLORNI ANSAMBEL HKD POMURJE je sekcija Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, ki je bila ustanovljena leta 2009 z namenom vrednotenja in ohranjanja hrvaškega – medžimurskega folklornega zaklada v širokem razponu izročila. Ansambel sestavlja 9 plesnih parov, ki jih spremljajo glasbeniki – tamburaši. Nastopajo v tradicionalnih medžimurskih nošah. Doslej so v svoj program, ki ga osmo leto izvajajo v šoli folklore in šoli tamburaških inštrumentov, uvrstili šest plesnih koreografij: medžimursko, zagorsko, prekmursko in dva plesno-scenska prikaza običajev. S plesnimi programi so se predstavili na Slovaškem, v Sloveniji, Hrvaški, na Madžarskem in v Avstriji, kot najpomembnejše dosežke in nastope pa štejejo sodelovanje na državnem srečanju folklornih skupin v Sloveniji in na Hrvaškem. Na Jenamena festu se bodo predstavili z izvirno koreografijo medžimurskih plesov in kola z naslovom Mlinar v krčmi pije.

 

2017 dan1 7

FOLKLORNO SKUPINO V BELTINCIH je leta 1938 na pobudo Franceta Marolta ustanovil Matija Kavaš. Skozi leta se je izmenjalo več vodij, od leta 2015 pa skupina deluje pod vodstvom Edvarda Črniča. Folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva Beltinci nastopa po celotni Sloveniji, pa tudi v tujini. Udeležuje se raznih svetovno znanih festivalov, med drugim je gostovala tudi na Japonskem. S svojim izročilom skupina sodeluje pri snemanjih igranih in dokumentarnih filmov, obujanju ljudskih običajev, vsako leto pa pripravlja tudi večdnevni folklorni festival z mednarodno udeležbo. Trudijo se ohranjati plese takšne, kot so bili nekoč, zavedajo pa se, da je treba ne le negovati domačo folklorno zapuščino, temveč jo tudi raziskovati, poglabljati ter širiti med ljudi, saj se bo le tako lahko ohranila. Plešejo predvsem prekmurske plese, za glasbeno spremljavo skupine pa skrbijo mladi glasbeniki, ki igrajo na značilne prekmurske instrumente, med drugim tudi na cimbale. Skupina je za svoje delo prejela veliko priznanj, na katere so zelo ponosni, največ pa jim pomeni priznanje, ki ga je skupina dobila leta 1985 – Evropska nagrada za ljudsko umetnost, ki se podeljuje predvsem za negovanje izvirnosti programa in priznanje iz leta 2009 – Red za zasluge takratnega predsednika države Slovenije, dr. Danila Türka.

 

2017 dan1 8

VOLKSTANZGRUPPE BAD RADKERSBURG. V folklorno skupino je vključenih 22 plesalcev, ki jih spremljata 2 glasbenika. Skupina je dokaj “mlada”, saj je bila ustanovljena leta 2013. S plesnim programom so se doslej predstavili na različnih krajevnih prireditvah, kot gostje pa so na povabilo različnih interesnih skupin nastopili na Madžarskem, Hrvaškem, pa tudi v Sloveniji.

 

ERIKA JAKŠIČ, folklorni festival

2017 erika

Domača folklorna skupina je s tem, da je foklorni festival dobil svoje stalno mesto v programu Jenamena festa, vsekakor veliko pridobila. Ne le, da predstavlja Jenamena pleše se mi priložnost za naše plesno poustvarjanje, zaradi folklornega festivala smo v Črenšovcih gostili mnoge folklorne skupine iz domovine in tujine, ki jih sicer v našem kraju gotovo ne bi bilo. Zaradi tega smo navezali tudi številne stike, gostovali pri naših plesnih prijateljih in se tudi kot skupina na poseben način povezali in okrepili prijateljstvo. Poleg tega me izjemno veseli, da so bili folklorni festivali med obiskovalci Jenamena festa vedno dobro sprejeti in obiskani, kar priča o tem, da s(m)o ljudje plesno izročilo v preteklosti zelo cenili in ga cenimo tudi danes, pa naj bo to na način, da se s plesnim programom predstavimo na odru ali smo zgolj obiskovalci folklornega festivala.

 

Za vse obiskovalce pripravljamo brezplačno pogostitev – posladkali se boste lahko z zlejvankami.

2015 dan2 t2

 

Jenamena veselica Skupina GADI

2017 dan1 9

Dan 3 - 19. avgust (sobota)

 

2017 dan3 0

 

Dopoldne
Jenamena ribičija – ribiško tekmovanje 

2017 dan3 1

V sklopu Jenamena festa 2017 bo v sodelovanju z Ribiško družino Lendava – Temeljna enota Črenšovci tudi letos potekala Jenamena ribičija, ribiško tekmovanje za bovjaša, v katerega se lahko vključijo vsi zainteresirani (članstvo v ribiški družini ni pogoj za sodelovanje).

Tekmovanje bo potekalo po sledečem sporedu: podrobnosti ...

 

Dopoldne
Medulični turnir 

Na travnatih površinah se bodo srečali igralci iz Črenšovcev, ki jim je skupna ena strast – fuzbal.

 

11.00
Jenamena šah 

Za šahiste Občine Črenšovci bo organizirano tekmovanje v šahu. Prijave zbiramo vsak dan na INFO točki.

2017 dan3 2

 

11.00
Muzejski kout 

V muzejskem kotu bodo poleg starodobnih koles, ki jih bomo lahko videli v “akciji”, na ogled tudi različni zanimivi predmeti, ki so služili človeku pri vsakdanjem življenju nekoč in jih danes v svoji bogati muzejski zbirki hrani član Kulturno-turističnega društva, naš bojvaš Mirko Šernek.

2017 dan3 3

Na prireditvenem prostoru bomo v popoldanskem času obiskovalcem omogočili, da se bodo v posebnem jenamena kulinaričnem kotičku lahko brezplačno okrepčali z ribami, ki jih bodo pripravili ribiči Ribiške družina Lendava, in bujto repo, ki jo bo skuhala naša specialistka, jenamena kuharica Marička. Ob domačih dobrotah se bo prilegla tudi pokušina odličnih vin lokalnih vinogradnikov, ki jih bodo zastopali člani Vinogradniškega društva Velika Polana.

Vsekakor bosta Muzejski kout in jenamena kulinarični kotiček na Jenamena festu ponujala priložnost za to, da se ustavimo, se spomnimo, srečamo in ustvarimo nepozabne spomine ter prijateljske vezi.

 

11.00
Jenamena rejli kolesarjev starodobnikov 

2017 dan3 4

Na Jenamena rejliju kolesarjev starodobnikov, ki je stalnica Jenamena festa, bomo lahko občudovali stara kolesa in nekdanjo oblačilno kulturno dediščino kolesarjev in kolesark različnih društev iz domače pokrajine in tujine. Velja izpostaviti, da so to predvsem srčni, preprosti in veseli ljudje, ki našemu festivalu dajejo pomemben in prepoznaven pridih domačnosti in prijateljstva.

 

13.00
Jenamena olimpijada 

Jenamena olimpijada predstavja pomembno priložnost za druženje in sodelovanje obiskovalcev na Jenamena festu. Ekipe se pomerijo v različnih zabavnih igrah, ki pri gledalcih vzbujajo obilo dobre volje in smeha, pri samih tekmovalcih pa je zaradi želje po čim boljšem rezultatu prisotna tudi zdrava (prjateljska) tekmovalnost.

Ekipa, previla, igre ...

 

13.00
Jenamena senje INDA, GNJES (predstavitve starih obrti in rokodelstva na stojnicah) 

2017 dan3 0

Predstavitev starih obrti in rokodelstva na stojnicah, predvsem pa tistih, ki to bogato tradicijo že vrsto let s svojim srčnim delovanjem ohranjajo, je jedro Jenamena festa. Vsekakor so stojnice na Jenamena festu vsako leto znova raznolike in bogato založene ter tako obiskovalcem ponujajo posebno sejemsko doživljanje še posebej zaradi dejstva, da so naši gostje, umetniki in različni ustvarjalci, tisti, ki s svojo pristno človeško toplino nagovarjajo mnoge obiskovalce.

 

banner jf podari zvezek

 

Jenamena veselica – EXTRA KVINTET

2017 dan3 5

 

15.00
Jenamena balinanje 

Jenamena balinanje je del festivalskega dogajanja, ki na stezi prireditvenega prostora združuje navdušence nad balinanjem. To je predvsem priložnost za srečanje in “poravnavo” starih računov.

Ekipa, previla ...

 

17.00
Jenamena vlejči – tekmovanje v vlečenju vrvi (moški in ženske)

Pri tekmovanju v vlečenju vrvi je bistvena moč posameznika in ekipe, za dosego odličnega rezultata pa so nadvse pomembni tudi glasni navijači.

Ekipa, previla ...

 

banner jf2017 jager

 

18.00
Jenamena kaula – KULINARIČNA PONUDBA “STARIH” JEDI ...

2017 dan3 6

Na jenamena kaulaj obiskovalcem festivala že vrsto let ponujamo brezplačno v pokušino jedi, ki so bile v preteklosti na jedilniku naših babic in dedkov ter na ta način ohranjamo tudi tradicionalno domačo kulinariko. Tu je mogoče dobiti tudi recepte za pripravo jedi, da bodo lahko le-te zadišale tudi na naših mizah danes.

MARIJA HANC,Jenamena kuhinja

2017 marija

S pomočjo Jenamena festa ohranjamo tudi domačo kulinariko. Na jenamena kaulaj obiskovalcem ponudimo jedi, ki so jih kuhali po naših domovih v preteklosti. Vsekakor sem kot zaprisežena domača kuharica nadvse zadovoljna, da naš festival slovi po küljaj. V kuhinji se trudimo, da so naši obiskovalci z našo hrano zadovoljni. Navdušujoče je tudi to, da se nas vsako leto zbere toliko prostovoljcev, ki smo pripravljeni s svojim delom podpreti Jenamena fest. Ob delu, ki ga opravimo, se med nami stkejo tudi pristne prijateljske vezi. Tako so naše kuharske ekipe aktivne skozi celo leto, ko se udeležujemo različnih kuharskih tekmovanj. Povsod smo prijazno in z navdušenjem sprejeti. Še posebej je naša prisotnost nepogrešljiva na Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani, kjer vsako leto z veseljem sodelujemo toliko bolj, saj je tu bila naša repa v preteklosti dvakrat že razglašena kot najboljša. Čeprav želim poudariti, da se tekmovanj ne udeležujemo z namenom, da bi zmagali, ampak predvsem zato, da prispevamo k prijetnemu in sproščenemu vzdušju na prireditvah, da se srečamo z ljudmi in pokramljamo. In lahko povem, da je jenamena postala blagovna znamka, ki s seboj prinaša domačnost in srčnost.

 

18.00
Zaključni program za otroke – (Miškino gledališče KU-KUC ZVEZDANA IN ZVONKO V CIRKUSU)

2017 logo mg

Miškino gledališče KU-KUC ustvarja gledališke predstave za otroke za vse dni v letu. Igralsko ekipo Miškinega gledališča sestavlja prepoznaven in ustvarjalen tim, ki s svojo igro in izjemnim posluhom za otroško dušo opravlja svoje pomembno poslanstvo in navdušuje otroke, vzgojitelje, učitelje in starše po vsej Sloveniji. Njihov bogat repertoar ponuja različne gledališke predstave in animacije za otroke, s katerimi so pomemben sooblikovalec Otroškega gledališkega abonmaja v Črenšovcih. V okviru abonmaja za najmlajše v naši občini vedno znova prepričajo tako najmlajše gledalce, kakor tudi njihove spremljevalce, starše. Navdušuje njihova srčnost, nagovarja njihov notranji otrok, ki je tako zelo živahen, radoveden in iskriv, obenem pa na prefinjen in otrokom najbolj sprejemljiv način vzgaja in poučuje o vrednotah, ki postajajo v sodobnem svetu naglice in skrbi vse bolj potrebne. V družbi srčnih gledališčnikov bodo otroci tudi zarajali v plesni animaciji.

2017 dan3 7

Predstava, v kateri je vse mogoče. Tudi postati lev. CIRKUS NAJ ZARES je magičen kraj, v katerem skupaj z artistko Zvezdano in klovnom Zvonkom na najbolj nenavaden način odkrivamo skrivnosti cirkuške arene. Svetlobni in dimni efekti, cirkuški rekviziti in živali iz vsega sveta so v Cirkusu naj zares doma. Nekega dne Zvonko po pomoti razlije čarovniški nevidni napoj po cirkuški areni. Vse postane nevidno. Izgine tudi Zvonkova lasulja in rdeč nos! Gledalci pa že v areni. Kaj pa zdaj? A bo Zvezdani in Zvonku uspelo izpeljati cirkuški spektakel do konca? Pridite v Cirkus naj zares in se prepričajte! S pomočjo domišljije, glasbe, pantomime, nevidnih cirkuških rekvizitov in nepozabnih trikov razvija predstava otrokovo domišljijo, ji daje nove razsežnosti, vse skupaj pa nas popelje v čudežni svet cirkuškega življenja, kjer lahko prav vsak postane, kar si želi.

 

Jenamena veselica – ALPSKI KVINTET z Otom Pestnerjem

2017 dan3 8