JENAMENA … KAJ JE TO?

Jenamena je medmet, ki so ga nekoč uporabljali ljudje ob čudenju nad nečim izjemnim. Jenamena, ka vse je JENAMENA FEST!

JENAMENA FEST, festival rokodelstva, starih obrti, kulture in kulinarike Kulturno-turistično društvo Črenšovci v športnem parku Črenšovci konec meseca avgusta organizira od leta 2005 in obiskovalcem v okviru bogatega celotedenskega festivalskega dogajanja obiskovalcem ponuja veliko priložnosti za navduševanje, občudovanje in čudenje … Jenamena fest je festival, ki ohranja kulturno dediščino pokrajine ob Muri in »razstavlja« preteklost in sedanjost. To kar smo bili in kar smo danes.

JENAMENA FEST v okviru standardnega programa prinaša etno glasbene večere in gledališče na prostem, raznolik animacijski program za otroke (gledališke in lutkovne predstave, ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti …), folklorni festival, druženje kolesarjev starodobnikov, srečanje upokojencev, razne športne (nogomet, rokomet) in družabne dogodke (balinanje, šah, vlečenje vrvi in tekmovanje v zabavnih igrah v sklopu jenamena olimpijade), razstave (v muzejskem kotičku, domačih ustvarjalcev), likovne, kiparske in rezbarske kolonije in predstavitev starih ter sodobnih obrti na sejmu (senja INDA in GNJES).

Festival poteka vsako leto pod določeno temo (do sedaj smo izvedli festival na temo gostüvanja, iger nekoč, praznovanj nekoč, oblačilne dediščine, malega rihtarja, domoljubja …), letos bo potekal na temo ljudskega godčevstva (Jenamena, kak smu inda veselo špilali). V sklopu festivala vsako leto izdamo knjižno publikacijo v zbirki Inda na temo festivala in knjigo predstavimo na literarnem večeru.

JENAMENA FEST je festival, ki je prijazen do obiskovalcev, saj so vse prireditve brezplačne, poleg tega med tednom obiskovalce etno glasbenih večerov in gledališča na prostem brezplačno pogostimo z domačimi pogačami (krapci, kukarčne pogače, zlejvanke …), prav tako pripravimo brezplačne pogostitve za otroke v delavnicah.

JENAMENA FEST obuja in ohranja tudi nekdanjo kulinariko, zato na posebnem vozu (jenamena koula) obiskovalcem brezplačno ponudimo v pokušino nekdanje jedi, tipične za naše kraje (graj na zelji, graj na kaši, mlejčne krumple, gbanice, bujto repo …).

Prepoznavni znak JENAMENA FEST-a je BOVJAŠ (mali rihtar), ki že 8. leto zapored v okviru opravljanja svojega poslanstva s starim kolesom in bobnom vabi ljudi od blizu in daleč v Črenšovce.

JENAMENA FEST vse od njegovega začetka brezplačno ustvarjajo številni prostovoljci in člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci, vse pogosteje pa se prav zaradi srčnosti in domačnosti samoiniciativno vključujejo v pripravo in izvedbo številni posamezniki in društva, ki želijo biti del izjemnega projekta in občutiti posebno pripadnost nečemu, česar ni mogoče kupiti z denarjem.

Številni obiskovalci JENAMENA FEST-a vsako leto znova odhajajo zadovoljni in notranje bogatejši zaradi vtisov, ki jih festival že skoraj desetletje ustvarja med ljudmi. Pridite in se nad JENAMENA FESTOM navdušite tudi vi in vzklikajte skupaj z nami: jenamena, kak je fajn!