logo edna web   logo fb logo youtube

cd ajnc cvaj draj

Tjaša Cigut: vokal, klavir
Luka Ščavničar: kontrabas, spremljevalni vokal
Jasmina Dajčman: saksofon, kljunasta flavta, spremljevalni vokal
Luka Sraka: kitara
Blaž Korez: tolkala

Posneto v studiu Pre Sound Studio
Producent: Êdna, Peter Ošlaj
Mastering: Peter Ošlaj
Fotografije: Sara Kager
Oblikovanje: Srečko Merklin

Zahvaljujemo se KTD Črenšovci, Andreji Sever, Robertu Smodišu, Kristianu Majcnu, Sari Kager, Petru Ošlaju, Srečku Merklinu, našim prijateljem in družinam.

Izdano pri http://www.celinka.si

Projekt so omogočili: ALPO d.o.o., EL-EKS d.o.o.

logo alpo  logo el eks

 

 

edna opis

logo edna web

 

 

Kontaktni podatki:

logo fb   logo edna web     logo youtube   logo edna web

KULTURNO-TURISTIČNO DRUŠTVO ČRENŠOVCI
ULICA PREKMURSKE ČETE 23
9232 ČRENŠOVCI

e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

JENAMENA … KAJ JE TO?

Jenamena je medmet, ki so ga nekoč uporabljali ljudje ob čudenju nad nečim izjemnim. Jenamena, ka vse je JENAMENA FEST!

JENAMENA FEST, festival rokodelstva, starih obrti, kulture in kulinarike Kulturno-turistično društvo Črenšovci v športnem parku Črenšovci konec meseca avgusta organizira od leta 2005 in obiskovalcem v okviru bogatega celotedenskega festivalskega dogajanja obiskovalcem ponuja veliko priložnosti za navduševanje, občudovanje in čudenje … Jenamena fest je festival, ki ohranja kulturno dediščino pokrajine ob Muri in »razstavlja« preteklost in sedanjost. To kar smo bili in kar smo danes.

JENAMENA FEST v okviru standardnega programa prinaša etno glasbene večere in gledališče na prostem, raznolik animacijski program za otroke (gledališke in lutkovne predstave, ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti …), folklorni festival, druženje kolesarjev starodobnikov, srečanje upokojencev, razne športne (nogomet, rokomet) in družabne dogodke (balinanje, šah, vlečenje vrvi in tekmovanje v zabavnih igrah v sklopu jenamena olimpijade), razstave (v muzejskem kotičku, domačih ustvarjalcev), likovne, kiparske in rezbarske kolonije in predstavitev starih ter sodobnih obrti na sejmu (senja INDA in GNJES).

Festival poteka vsako leto pod določeno temo (do sedaj smo izvedli festival na temo gostüvanja, iger nekoč, praznovanj nekoč, oblačilne dediščine, malega rihtarja, domoljubja …), letos bo potekal na temo ljudskega godčevstva (Jenamena, kak smu inda veselo špilali). V sklopu festivala vsako leto izdamo knjižno publikacijo v zbirki Inda na temo festivala in knjigo predstavimo na literarnem večeru.

JENAMENA FEST je festival, ki je prijazen do obiskovalcev, saj so vse prireditve brezplačne, poleg tega med tednom obiskovalce etno glasbenih večerov in gledališča na prostem brezplačno pogostimo z domačimi pogačami (krapci, kukarčne pogače, zlejvanke …), prav tako pripravimo brezplačne pogostitve za otroke v delavnicah.

JENAMENA FEST obuja in ohranja tudi nekdanjo kulinariko, zato na posebnem vozu (jenamena koula) obiskovalcem brezplačno ponudimo v pokušino nekdanje jedi, tipične za naše kraje (graj na zelji, graj na kaši, mlejčne krumple, gbanice, bujto repo …).

Prepoznavni znak JENAMENA FEST-a je BOVJAŠ (mali rihtar), ki že 8. leto zapored v okviru opravljanja svojega poslanstva s starim kolesom in bobnom vabi ljudi od blizu in daleč v Črenšovce.

JENAMENA FEST vse od njegovega začetka brezplačno ustvarjajo številni prostovoljci in člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci, vse pogosteje pa se prav zaradi srčnosti in domačnosti samoiniciativno vključujejo v pripravo in izvedbo številni posamezniki in društva, ki želijo biti del izjemnega projekta in občutiti posebno pripadnost nečemu, česar ni mogoče kupiti z denarjem.

Številni obiskovalci JENAMENA FEST-a vsako leto znova odhajajo zadovoljni in notranje bogatejši zaradi vtisov, ki jih festival že skoraj desetletje ustvarja med ljudmi. Pridite in se nad JENAMENA FESTOM navdušite tudi vi in vzklikajte skupaj z nami: jenamena, kak je fajn!

Gibajmo se!

logo kultura w1logo kultura w2logo kultura w3

logo las 2020

Občina Črenšovci je bila uspešna na javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja »LAS Pri dobrih ljudeh 2020« v letu 2019 za sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja s
 
Projektom: Povezovanje gibalnih točk in poti/ Gibajmo se!


Vodilni partner operacije

Občina Črenšovci, Ulica Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci

obcina crensovci

 

Partnerji operacije

Ocean Orhids, trgovina in storitve d.o.o.
Dobrovnik 115E, 9223 Dobrovnik

Kulturno-turistično društvo Črenšovci
Ulica Prekmurske čete 23, 9232 Črenšovci
 
''Misija *S'' Društvo za trajnostni razvoj Pomurja/
Egyesület a Muravidék Fenntarható Fejlődéséért
Mlinska ulica 5, 9220 Lendava
 
Društvo starodobnikov-ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci
Panonska ulica 99, 9231 Beltinci
 
»MOST« društvo mladih za razvoj Pomurja
Panonska ulica 3, 9224 Turnišče

 

Ukrep po SLR

Razvoj dejavnosti za prosti čas, šport in kulturo ter z njimi povezane infrastrukture

 

Specifični cilj

Izboljšanje infrastrukturnih pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno-rekreacijskega udejstvovanja

 

Namen operacije

Namen operacije je ustvariti pogoje in možnosti za preživljanje prostega časa prebivalcev območja LAS v naravnem okolju, predvsem otrok ter dolgoročno odpreti območje tudi za turiste in obiskovalce ter jih opozoriti na gibalne točke, tematske poti in ponudbo ob njih.

Z vzpostavitvijo mreže gibalnih točk in tematskih poti bodo aktivirane zelene površine na LAS območju, ki bodo namenjene druženju in rekreaciji v naravi tako otrok kot odraslih ter dopolnitev gibalnih točk z infrastrukturo namenjeno otrokom. S to operacijo se bodo povezale, dopolnile, izboljšale in nadgrajevale športno-rekreativne infrastrukture, površine za preživljanje prostega časa v naravi in na prostem ter opremile z novimi inovativnimi vsebinami, prilagojenimi različnim ciljnim skupinam. Operacija bo prispevala k razumevanju pomena gibanja v naravi na zdravje in življenje prebivalcev. Povezovanje gibalnih točk bo zanimivo tudi za obiskovalce, ki jo bodo lahko prehodili, prekolesarili, pretekli in se razgibali ali igrali na gibalnih točkah ter v svoje obisk prostora vključili ogled kulturne in naravne dediščine lokalnega okolja, kulinarike in ostale ponudbe lokalnih ponudnikov.

Pomembnost operacije:

 • Izboljšane možnosti za preživljanje prostega časa prebivalcev ciljnega območja LAS, predvsem otrok.
 • Izboljšano stanje rekreacijske infrastrukture na ciljnem območju LAS.
 • Izboljšana turistična ponudba območja LAS osnovana na kulturnih in naravnih danosti ciljnega območja LAS.
 • Dvig ozaveščenosti o varovanju naravne krajine.

 

Cilji operacije

Glavni cilj operacije je izboljšati infrastrukturne pogoje za preživljanje prostega časa v naravi in prostem ter povečati število ljudi, predvsem otrok, ki se gibajo v naravi.

Ostali cilji operacije so:

 • sodobni življenjski slog s hitenjem in preobilico informacij ter v številne organizirane in vodene dejavnosti, ki zapolnijo skoraj ves prosti čas, ki ga ima družina, vnesti igro, igro na prostem;
 • povečati vedenje o pomembnosti gibanja v naravi in vplivih na zavedanje, da je gibanje sestavni del kakovosti življenja sodobnega človeka. Pri gibanju in rekreativnem športu gre tudi za sproščajoče doživljajske izkušnje, ki jih ponuja in daje igrivost pri tovrstnem udejstvovanju;
 • omogočiti razvoj povezane ponudbe gibalnih točk in prispevek k razvoju zelenega turizma;
 • spodbuditi povezovanje ponudnikov in lokalne skupnosti;
 • omogočiti pogoje za trženje ponudbe gibalnih točk in navezujočih se produktov.

 

Rezultati operacije

 • 1 gibalna točka za otroke;
 • 1 povezava gibalnih točk, 1 povezava tematskih poti ob točkah;
 • izobraževalni dogodki (20 udeležencev/dogodek).

 

Obdobje izvajanja operacije: 1. 2. 2020 - 30. 09. 2020
Celotna vrednost operacije: 88.459,26 EUR    
Znesek sofinanciranja: 48.932,04 EUR