Dan 11 - 22. avgust (petek)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 11 - 22. avgust (petek)

 

16.00
Program za otroke: razstava malih živali, lutkovna predstava, ustvarjalne delavnice
Društvo gojiteljev pasemskih malih živali Odranci se že vrsto let vključuje v festivalsko dogajanje na Jenamena fest-u v okviru programa za otroke in najmlajši obiskovalci so nad razstavljenimi malimiživalmi vsako leto znova navdušeni. Društvo gojiteljev pasemskih malih živali Odranci letos praznuje 15-letnico delovanja in združuje 41 članov. Spodbudno je dejstvo, da se v društvo vključujejo tudi mladi gojitelji, zato opravičeno pogumno zrejo v prihodnje delovanje.

V okviru društva delujejo 3 sekcije: perutninsko, golobarsko in kunčerejsko. Poleg društvenih, meddruštevnih in mednarodnih razstav prirejajo tudi razna srečanja, radi pa se odzovejo tudi na vabila za sodelovanja v okviru različnih prireditev. V zimskem času vsako leto organizirajo v Odrancih mednarodno razstavo malih živali, ki je v lokalnem okolju že prepoznavna in dobro obiskana. Več informacij o delovanju društva lahko najdete na spletni strani www.dgpmz-odranci.si.

Otroci si bodo lahko vključili v različne ustvarjalne delavnice, si izdelali igrače in jih odnesli domov. Za njih pripravljamo tudi lutkovno predstavo.

V sklepu programa za otroke jim bomo brezplačno ponudili pomfri, pico in domači sok.

17.00
Jenamena fuzbal (ekipe novinarjev, županov in obrtnikov)
V revijalnih nogometnih tekmah, kjer “zmaga” ni prvenstveno najpomembnejša, se bodo pomerile ekipe županov in članov občinskih uprav, novinarjev in domačih obrtnikov. Pravico na zelenici bodo delile sodnice. Prepričani smo, da bodo obiskovalci lahko uživali predvsem v atraktivnih potezah teh, ki se bodo zapodili po travnati površini na JENAMENA FUZBALU.

19.00
Gledališka predstava (Macho in Mejke)
Macho in Mejke tvorita ljubiteljska gledališka igralca Matej Mertük iz Skakovec in Boštja Sinic iz Dolnjih Slaveč. S svojimi skeči in komičnimi predstavami navdušujeta staro in mlado. V lastni režiji sta pripravila že več kot 50 skečev. kot pravita sama, je komedija v bistvu njuna definicija. Prepričani smo, da bosta s svojo iskrenostjo in odprtostjo navdušila tudi obiskovalce Jenamena fest-a.

2014 dan11 t2

20.00
Etno glasbeni večer – Tjaša z gosti (predstavitev zgoščenke in pesmarice ljudskih pesmi)
Prekmurje je že samo po sebi navdihujoče, sama glasba pa je zakladnica melanholičnih, dramatičnih, ljubezenskih viž – tematik, ki so nam zelo ljube, Tjaši, vsestranski in uveljavljeni glasbeni umetnici iz Žižkov pa so tako zelo pri srcu, da jih vedno znova z navdušenjem in odgovornostjo vpleta v svoje glasbeno poustvarjanje, s katerim potem navdušuje občinstvo, ki ji tako rado prisluhne.

V času študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani je Tjaša ustvarjala lastne skladbe, kot komponist sodeluje v številnih projektih. V letu 2011 je bil njen Koncert za kitaro in orkester (simfonični orkester SNG Maribor) izveden v okviru 1. koncerta Simfoničnega ciklusa Glasbeno prebujenje jeseni v Mariboru (SNG) in Ljubljani (Slovenska filharmonija). Lani pa je tudi zapela na odru Cankarjevega doma kot gostja koncerta Prifarskih muzikantov.
Tjaša je s svojim vsestranskim glasbenim ustvarjanjem del kulturnega življenja pokrajine ob Muri in je med ljudmi zaradi svoje odprtosti in iskrenosti vedno prijazno sprejeta. V sklopu Jenamena fest-a bo predstavila zgoščenko Edno takšo bi rad …, na kateri so zbrane ljudske pesmi s tematiko ženske, nekatere od teh je predstavila že na lanskoletnem Jenamena fest-u. Zgoščenko pomembno dopolnjuje pesmarica, v kateri so zapisana besedila in interpretacija pesmi, kot jih je strnila Jasna Jurkovič, Tjašina prijateljica in nekdanja sovaščanka iz Žižkov.

Interpretacije pesmi na zgoščenki so ovite v drugačen pajčolan, vse skupaj predstavlja pokrajino, ljudi in Tjašo kot glasbenico. Ljudske teme so predrugačene v njeni izvedbi – osnovne melodije so variirane in ponekod spremenjene, z raznolikimi harmonijami, efekti in občuteno interpretacijo. Pomemben je vtis, ki ga pusti besedilo ob prvem branju in ustvarjanje atmosfere, povezane z vtisom. Doživljanje in prilagajanje sami »viži« dojema Tjaša zelo osebno in največkrat pri glasbenem poustvarjanju črpa iz svojih doživljajev. Na koncertu bodo Tjašo spremljali gostje na različnih inštrumentih.

Ker zna Tjaša s svojim glasbenim nastopom vedno navdušiti in presenetiti, nas gotovo čaka glasbena poslastica, ki je nikakor ne gre zamuditi.

Veselica z glasbeno skupino KINGSTON