Dan 7 - 18. avgust (ponedeljek)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 7 - 18. avgust (ponedeljek)

 

17.00
Otvoritev festivala
Otvoritev festivala JENAMENA FEST 2014 bo tudi letos zaznamoval bovjaš Mirko, zaščitni znak prireditve od samega začetka, ki bo na samo prireditev vabil ljudi dobre volje in z bobnom vabil v Črenšovce. Spremljala ga bo pihalna godba iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Ob njegovem nagovoru bomo dvignili festivalsko zastavo in s tem naznanili začetek prireditev, ki se bodo odvijale v JENAMENA TEDNU na našem prireditvenem prostoru.

 

2014 dan7 t1

Otvoritev kiparskega ustvarjanja
Umetnik, kipar Rudolf Novak iz Mežice, je prijatelj Jenamena festa, ki je pred dvema letoma v sklopu Jenamena fest-a 2012 na prireditvenem prostoru ustvarjal leseno skulpturo bovjaša, ki ga lahko danes vidimo pred pošto v Črenšovcih. Obiskovalci so z zanimanjem spremljali umetnika pri njegovem delu, zato smo se odločili, da Rudija tudi letos povabimo v Črenšovce. V JENAMENA TEDNU bo na prireditvenem prostoru iz lesenega hloda ustvaril novo umetnino. Ob 95-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo v les s svojim orodjem in s spretnimi rokami vtisnil prekmurske motive. Vabljeni, da se ob obisku Jenamena fest-a ustavite tudi v umetnikovi delavnici na prostem.

17.30
Program za otroke – športne igre
Prvi dan festivala za otroke pripravljamo različne športne igre, ki se bodo odvijale na prireditvenem prostoru. Ob upoštevanju dejstva, da so aktivnosti za otroke na Jenamena fest-u vsako leto množično obiskane, bomo otrokom ponudili možnost, da se vključijo v več animacijskih skupin in preizkusijo v različnih igrah (igre z žogo, poligon …). Namen športnih iger za otroke je predvsem razvedrilo in rekreacija.

Ker bodo otroci verjetno porabili precej energije, jim bomo v sklepu programa brezplačno ponudili palačinke z domačo marmelado, pomrit in domači sok. 

19.00
Literarni večer – predstavitev knjižne publikacije Jenamena, kak smu inda obsližavali
Na literarnem večeru, v sklopu katerega bomo predstavili publikacijo, ki je nastala na podlagi lanskoletne osrednje teme - praznovanja. Na predstavitvi knjižne publikacije Jenamena, kak smu inda obsližavali, 4. publikacije v zbirki INDA, se nam bodo pridružili tisti, ki so z nami delili spomine na praznovanja nekoč. Knjižna publikacija predstavlja pomemben del zapuščine festivala Jenamena fest za bodoče rodove.

19.30
Etno glasbeni večer – Etno glasbena skupina Gorički klantoš
Godci skupine Gorički klantoš, ki delujejo pod mentorskim vodstvom glasbene pedagoginje gospe Marije Rituper, s svojim delovanjem ohranjajo in predstavljajo vokalno in instrumentalno glasbeno ljudsko izročilo Goričkega in Porabja. Skupina je bila ustanovljena pred 20 leti, po daljšem premoru pa se je lansko leto zbrala in nadaljuje glasbeno ustvarjanje v novi zasedbi. Poleg znanih skladb obujajo glasbeno gradivo iz bogatega ljudskega izročila obeh pokrajin. Čeprav je skoraj stoletje potekala med pokrajinama državna meja, druži ti dve pokrajini veliko skupnega: arhaična narečna besedila, melodija pesmi, prelepa pokrajina, dobrosrčni in šegavi ljudje, ki so z vsem bitjem navezani na rodno grudo. Pred kratkim je skupina izdala zgoščenko
Godci skupine Gorički klantoš so eni redkih, ki negujejo in predstavljajo vokalno in instrumentalno glasbeno ljudsko izročilo Goričkega in Porabja. Skupina je bila ustanovljena pred dvajsetimi leti, po sedemnajstih letih premora pa nadaljuje ustvarjanje z novo zasedbo glasbenikov.
Ob že znanih skladbah so se lotili tudi novega glasbenega gradiva iz bogatega ljudskega izročila obeh pokrajin. Čeprav ju že skoraj stoletje ločuje državna meja, imata v glasbenem smislu veliko skupnega, pa naj gre za arhaična narečna besedila ali melodijo pesmi, saj sta bili obe pokrajini deležni vplivov sosednjih držav. Skupna sta jima seveda tudi prelepa pokrajina in tamkaj živeči šegavi ljudje, ki so z vsem srcem navezani na rodno grudo.
Skupina Gorički klantoš je pred kratkim izdala zgoščenko Noute našega srca.
Klantoš je prekmurski izraz za potepuha, tistega, ki hodi iz kraja v kraj. Gorički klantoš je torej skupina glasbenikov iz Goričkega, ki potuje s pesmijo in razveseljuje staro in mlado.

Obiskovalce bomo brezplačno pogostili s kukarčnimi pogačami.

22.00
Kino na prostem – Moj ata socialistični kulak