Dan 1 - 11. avgust (ponedeljek)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 1 - 11. avgust (ponedeljek)

 

17.30
Kolesarjenje in simbolična položitev slovenskih zastav in cvetja ob branikih slovenstva v Občini Črenšovci
(zbor kolesarjev pri spomeniku padlim v 1. svetovni vojni na pokopališču v Črenšovcih)

2014 dan1 p1

S kolesarjenjem in simbolično položitvijo slovenskih zastav in cvetja ob branikih slovenstva v Občini Črenšovci začenjamo JENAMENA PREDTEDEN, v katerem bomo s kulturnimi prireditvami počastili 95-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. K sodelovanju vabimo vsa društva Občine Črenšovci in posameznike, ki želijo popoldan posvetiti počastitvi spomina na ljudi, ki so v naših krajih v preteklosti s svojim življenjem in delovanjem izpričevali svojo narodno pripadnost in tako pomembno prispevali h krepitvi in ohranitvi slovenskega čutenja na levem bregu reke Mure.

Kolesarjenje bomo začeli pri spomeniku žrtvam 1. svetovne vojne pred pokopališčem v Črenšovcih, na kraju, kjer so zapisana imena teh, ki so dali domovini največ, svoja življenja.   2014 dan1 p1 1   Odpeljali se bomo na Dolnjo Bistrico, kjer se bomo ustavili na grobu Maistrovega borca, duhovnika in publicista Jožefa Godine, katerega posmrtni ostanki so bili leta 2011 prenešeni iz Pliberka na avstrijskem Koroškem v domačo, prekmursko zemljo.   2014 dan1 p1 2
 2014 dan1 p1 3   Pot bomo nadaljevali do mosta čez reko Muro na Srednji Bistrici, kjer se bomo ustavili pri spominski plošči braniteljem mostu čez reko Muro v letu osamosvojitvene vojne leta 1991, ki je bila slovesno odkrita na osrednji proslavi ob dnevu državnosti ob 20-letnici osamosvojitvene vojne.    2014 dan1 p1 4   Na Gornji Bistrici se bomo ustavili pri kulturni dvorani in se tako spomnili vseh, ki so v preteklosti s kulturnim udejstvovanjem v naših krajih ohranjali slovenstvo. Kultura namreč predstavlja temelj naroda in s kulturo, ki se je gojila med preprostimi ljudmi se sledi slovenstva niso izbrisale.
Kolesarjenje bomo nadaljevali do Črenšovec, natančneje do domačije duhovnika in zgodovinarja dr. Ivana Zelka, ki je s svojim znanstveno-raziskovalnim delom pridobil sloves prvega in do sedaj največjega znanstvenega raziskovalca prekmurske zgodovine.   2014 dan1 p1 5   Iz Črenšovec se bomo peljali do Trnja, kjer se bomo pri kapelici, posvečeni svetemu Janezu Krstniku, spomnili vseh duhovnikov, ki so pomembno zaznamovali vero in življenje tukajšnjih ljudi in s svojim pastirskim delovanjem prispevali k ohranitvi in krepitvi slovenstva.   2014 dan1 p1 6
2014 dan1 p1 7   Pot bomo nadaljevali do Žižkov, kjer stoji gasilski muzej, in se poklonili delovanju in žrtvam vseh gasilcev, ki so v naših krajih opravljali službo pomoči bližnjemu in v okviru svojega delovanja združevali ljudi, ki so mislili in čutili slovensko.   2014 dan1 p1 8   Spominsko kolesarjenje bomo zaključili pred spomenikom duhovniku, politiku in publicistu Jožefu Kleklu pred sedežem Občine Črenšovci, ki je s svojimi sodelavci odločilno zaznamoval prelomne zgodovinske dogodke za prekmurski narod pred 95 leti.

Združite prijetno s koristnim, sodelujte v drugačnem, spominskem kolesarjenju tudi vi in s tem izpričajte spoštovanje do zgodovine naroda nekoč in naše domovine Slovenije danes.